سفارش تبلیغ
صبا ویژن

در انتظار ظهور

انسان ها با توجه به عوامل متعدد از جمله محیطی که در آن زندگی می کنند و افرادی که با آنها به طور مداوم در ارتباطند و همچنین از نظر عوامل وارثتی و ژنتیکی سلایق و ویژگی های متعدد و متفاوتی دارند و شاید نتوان دو نفر را که از ویژگی های کاملا یکسانی برخوردار باشند را در روی کره خاکی پیدا کرد.

 


سختی

از میان این ویژگی ها و خصوصیت های فراوان و غیر قابل شمارش برخی از آنها فراوانی بیشتری دارند و بیشتر در افراد ظهور و بروز می کند که از جمله آنها ویژگی  کم طاقتی و بی تابی انسان ها است .

اینکه یک شبه به اهداف خودمان دست پیدا کنیم و هیچ مشکلی حق نداشته باشد بر سر راه ما سبز شود و اگر خدایی ناکرده با مشکلی مواجه بشویم زمین و زمان را به هم بدوزیم  از جمله خصوصیت هایی است که ما را تبدیل به یک انسان کم طاقت و بی تاب می کند .

می توان کم طاقتی انسان ها را یکی از بزرگترین موانع رسیدن آدمی به موفقیت بیان کرد، چرا که هیچ گاه فردی با رویارویی نادرست در برابر مشکلات نتوانسته است آنها را پشت سر گذاشته و بر آنها پیروز شود و به همین خاطر این ویژگی یکی از خصوصیت هایی است که بارها از آن به عنوان یک صفت منفی در قرآن مجید سخن به میان آورده شده است و ویژگی های افراد بی تاب و کم طاقت را برای ما به تصویر کشیده است تا با شناخت آنها بتوانیم وجود خودمان را کاملا از بی تابی و کم طاقتی خالی کنیم و هیچ گاه اجازه ورود دوباره این ویژگی ها را به درون خود ندهیم.

خداوند متعال در سوره معارج یکی از ویژگی های انسان را کم طاقتی و بی تابی بیان می کند چرا که از طرفی نه طاقت تحمل کردن مشکل و سختی ها  را ندارد و نه وقتی به او نعمتی داده می شود آن را در جهت درست بکار می گیرید و استفاده می کند :

ِ(انَّ الْإِنْسانَ خُلِقَ هَلُوعاً *إِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً *وَ إِذا مَسَّهُ الْخَیْرُ مَنُوعاً: به راستى که انسان سخت آزمند [و بى‏تاب‏] خلق شده است. چون صدمه‏اى به او رسد عجز و لابه کند. و چون خیرى به او رسد بخل ورزد(معارج 19 -21)

حال با توجه به اینکه این ویژگی یک خصوصیت فراگیر در میان انسان ها است و مانع و سدی محکم در رسیدن افراد به موفقیت و خوشبختی قلمداد می شود اگر می خواهید در جاده موفقیت قدم بگذارید قبل از هر چیز باید بدانید که چه طور با این ویژگی و خصلت مذموم مبارزه و آن را از درون خود ریشه کن کنید و گرنه باید برای همیشه قید رسیدن به قله خوشبختی را بزنید و آن را فراموش کنید.

 

به دنبال معجون شرح صدر باشید

اگر بخواهیم یک معنای ساده و روان برای شرح صدر بیان کنیم باید اینگونه بگوییم :

شرح  یعنی وسعت دادن به یک چیز و صدر هم که در عربی به معنای سینه است و معنای کلی آن اینگونه است که با بدست آوردن این ویژگی و خصلت طلایی درجه تحمل و صبر و مدارای انسان آن قدر بالا می رود که می تواند به راحتی در برابر مشکلات و سختی ها و مسئولیت های طاقت فرسایی که به او محول می شود ایستادگی کند و آنها را یکی بعد از دیگری پشت سر بگذارد .

این خصلت طلایی و معجزه گر آن قدر از اهمیت ویژه ای برخودار است که به عنوان یکی از نعمت های مهم از طرف خداوند متعال به پیامبر اکرم یادآوری می شود :

(أَ لَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ : آیا براى تو سینه‏ات را نگشاده‏ایم؟)( الشرح :  1)

سوالی که در اینجا ممکن است به ذهن شما خطور کند این است که چگونه می توان این نعمت مهم را از آن خود کرد تا در نتیجه در برابر مشکلات و سختی ها جزع و فزع نکنیم و آنها را به راحتی پشت سر بگذاریم ؟

برای بدست آوردن این ویژگی مهم و حیاتی ،در آیات الهی به نکاتی مهم اشاره شده است که به صورت اختصار آنها را بیان می کنیم:

1)جزء خواسته های اصلی ما از خداوند باشد

ما انسان ها در دعاهای خود خواسته های زیادی را مطرح می کنیم، اما به نظر می رسد آنچه از اولویت بیشتری برخوردار است، دعا کردن برای بدست آوردن شرح صدر و قدرت تحمل پذیری بالاست چنانچه حضرت موسی علیه السلام برای تحمل سختی ها و مشکلات و مسئولیت سنگین رسالت به عنوان اولین خواسته خود این ویژگی را از خداوند متعال طلب کرد و فرمود:

(قالَ رَبِّ اشْرَحْ لی‏ صَدْری،وَ یَسِّرْ لی أَمْری: گفت: «پروردگارا، سینه‏ام را گشاده گردان،و کارم را براى من آسان ساز(طه : 25 -26)

 

2) نقش ایمان و نماز را در زندگی خود پر رنگ کنید

خداوند متعال بعد از اینکه در سوره معارج ویژگی کم طاقتی و بی تابی را برای انسان ها بیان می کند، بلافاصله در آیات بعد راه مبارزه به این خصلت مذموم را برای ما به تصویر می کشد  و افرادی را معرفی می کند که با توجه به ویژگی های منحصر به فردی که دارند هرگز اجازه ورود این صفت را ساختمان روح و روان خود نمی دهند ،ویژگی هایی که در راس  آنها اهمیت و تاکید بر نماز ذکر شده است:

(انَّ الْإِنْسانَ خُلِقَ هَلُوعاً *إِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً *وَ إِذا مَسَّهُ الْخَیْرُ مَنُوعاً: به راستى که انسان سخت آزمند [و بى‏تاب‏] خلق شده است. چون صدمه‏اى به او رسد عجز و لابه کند. و چون خیرى به او رسد بخل ورزد.(معارج 19 -21)

مگر کسانی که این ویژگی ها را داشته باشند :

(إِلاَّ الْمُصَلِّینَ*الَّذینَ هُمْ عَلى‏ صَلاتِهِمْ دائِمُونَ *وَ الَّذینَ فی‏ أَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ *لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ :غیر از نمازگزاران: همان کسانى که بر نمازشان پایدارى مى‏کنند. و همانان که در اموالشان حقّى معلوم است، براى سائل و محروم.)

و به همین جهت است که خداوند متعال در آیات متعدد برای مبارزه با مشکلات و گرفتاریها همه را دعوت به کمک گرفتن از نماز می کند :

(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ: اى کسانى که ایمان آورده‏اید، از شکیبایى و نماز یارى جویید؛ زیرا خدا با شکیبایان است.)( البقرة :  153)

چرا که علاوه بر فوائد غیر قابل شمارشی که این عبادت دارد می تواند به انسان شرح صدری عنایت کند که با آسودگی و آرامش خاطر به مبارزه با  مشکلات اقدام کند.


+نوشته شده در دوشنبه 92/3/27ساعت 2:35 صبحتوسط سیدمحمدرضا سبحانی نیا | نظرات ( ) |